Catálogo en línea
Normal view MARC view ISBD view

Valuing bushmeat for people living at a subsistence level : The case of Cuniculus paca meat in Flavio Alfaro, Manabí, Ecuador / Elvira Rodríguez Ríos , Benjamín García Páez.

by Rodríguez Ríos, Elvira; García Páez, Benjamín.
Material type: materialTypeLabelBookSeries: Human Dimensions of Wildlife : An International Journal ; v. 23.Publisher: Manabí (Ecuador) : Human Dimensions of Wildlife, 2018Description: 313-328 pp. : tbls., grafs.Subject(s): ANIMAL RESOURCES -- FLAVIO ALFARO (MANABÍ) -- ECUADOR | GUANTA (CUNICULOS PACA) -- WILD ANIMALS MEAT -- FLAVIO ALFARO (MANABÍ) -- ECUADOR | GUANTA MEAT -- SOCIAL AND CULTURAL VALUE -- FLAVIO ALFARO (MANABÍ) -- ECUADOR | GUANTA MEAT -- SUSTAINABLE CONSUMPTION -- FLAVIO ALFARO (MANABÍ) -- ECUADOR | GUANTA (CUNICULOS PACA) -- WILDLIFE CONSERVATION -- FLAVIO ALFARO (MANABÍ) -- ECUADOR | ECONOMÍA AGRARIADDC classification: 338.372 935 9 Online resources: Click here to access online
Contents:
CONTAINS: Introduction. -- Methods: Study area and population -- Data collection -- Model variables and information sources -- Results -- Total cost of guanta meat supply -- Private benefits of guanta meat -- The social value of guanta meat -- Discussion. --
CONTIENE: Introducción. - Métodos: área de estudio y población - Recopilación de datos - Variables del modelo y fuentes de información - Resultados - Costo total del suministro de carne de guanta - Beneficios privados de la carne de guanta - El valor social de la carne de guanta - Discusión.
Summary: ABSTRACT: Paper assesses the guanta (Cuniculus paca) as a source of edible bushmeat under the frame of Buen Vivir, an Ecuadorian official paradigm that postulates, among other things, a single harmonized relationship between wildlife species and society. Three econometric models are estimated using a 2014 survey of Flavio Alfaro (Manabí, Ecuador) hunters. The results showed that estimates of private value fail to reflect the intrinsic social value of guanta, as they only take into account conventional production costs, ignoring other subjective features such as the mix of cultural factors as an unequivocal reflection of the ancestral ethos distinctive of communities living under subsistence conditions. Some important aspects are proposed for consideration when preparing public policy toward the sustainable management of guanta and other closely related species. --- RESUMEN: Este documento evalúa la guanta (Cuniculus paca) como una fuente de carne de animales comestibles en el marco de Buen Vivir, un paradigma oficial ecuatoriano que postula, entre otras cosas, una relación única y armonizada entre las especies de vida silvestre y la sociedad. Se estiman tres modelos econométricos utilizando una encuesta de 2014 de los cazadores de Flavio Alfaro (Manabí, Ecuador). Los resultados mostraron que las estimaciones del valor privado no reflejan el valor social intrínseco de la guanta, ya que solo toman en cuenta los costos de producción convencionales, ignorando otras características subjetivas como la mezcla de factores culturales como un reflejo inequívoco del carácter ancestral distintivo de las comunidades. Vivir en condiciones de subsistencia. Se proponen algunos aspectos importantes para su consideración cuando se prepara una política pública para el manejo sostenible de la guanta y otras especies estrechamente relacionadas. --
Tags from this library: No tags from this library for this title. Add tag(s)
Log in to add tags.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Vol info url Status Notes Date due Barcode
Publicaciones periódicas Publicaciones periódicas BIBLIOTECA - UNIVERSIDAD LAICA "ELOY ALFARO" DE MANABÍ
On Display
338.372 935 9 ROD (Browse shelf) v. 23 https://www.tandfonline.com/eprint/qa8jrNjWWYKNx7UVJ2KC/full Available online article HDW23

Include Notes, references

CONTAINS: Introduction. -- Methods: Study area and population -- Data collection -- Model variables and information sources -- Results -- Total cost of guanta meat supply -- Private benefits of guanta meat -- The social value of guanta meat -- Discussion. --

CONTIENE: Introducción. - Métodos: área de estudio y población - Recopilación de datos - Variables del modelo y fuentes de información - Resultados - Costo total del suministro de carne de guanta - Beneficios privados de la carne de guanta - El valor social de la carne de guanta - Discusión.

ABSTRACT: Paper assesses the guanta (Cuniculus paca) as a source of edible bushmeat under the frame of Buen Vivir, an Ecuadorian official paradigm that postulates, among other things, a single harmonized relationship between wildlife species and society. Three econometric models are estimated using a 2014 survey of Flavio Alfaro (Manabí, Ecuador) hunters. The results showed that estimates of private value fail to reflect the intrinsic social value of guanta, as they only take into account conventional production costs, ignoring other subjective features such as the mix of cultural factors as an unequivocal reflection of the ancestral ethos distinctive of communities living under subsistence conditions. Some important aspects are proposed for consideration when preparing public policy toward the sustainable management of guanta and other closely related species. ---

RESUMEN: Este documento evalúa la guanta (Cuniculus paca) como una fuente de carne de animales comestibles en el marco de Buen Vivir, un paradigma oficial ecuatoriano que postula, entre otras cosas, una relación única y armonizada entre las especies de vida silvestre y la sociedad. Se estiman tres modelos econométricos utilizando una encuesta de 2014 de los cazadores de Flavio Alfaro (Manabí, Ecuador). Los resultados mostraron que las estimaciones del valor privado no reflejan el valor social intrínseco de la guanta, ya que solo toman en cuenta los costos de producción convencionales, ignorando otras características subjetivas como la mezcla de factores culturales como un reflejo inequívoco del carácter ancestral distintivo de las comunidades. Vivir en condiciones de subsistencia. Se proponen algunos aspectos importantes para su consideración cuando se prepara una política pública para el manejo sostenible de la guanta y otras especies estrechamente relacionadas. --

https://www.tandfonline.com/eprint/qa8jrNjWWYKNx7UVJ2KC/full

eng.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Universidad Laica "Eloy Alfaro" de Manabí - Copyright ©2015-2016
Via San Mateo S/N - Manta- Ecuador
Telefono: (593) 52623740
Email: biblioteca@uleam.edu.ec
Sistema de Gestión Documental soportado por: FUSIONSOLUTIONS